Simpelt tyveri

“Vi kan ikke ha en minister som ser ut som en italiensk lommetjuv,” sa Einar Førde om Jørgen Kosmo. Det var da. Nå har vi fått en ekte lommetyv som statsråd.

“Siden jeg kom tilbake fra pappapermisjon på mandag, har jeg gått grundig gjennom saken og sett på vår saksbehandling. Saken har ikke vært godt nok håndtert av departementet”. Denne og lignende uttalelser, som riktignok konkluderer med at han tar det hele og fulle ansvar, er egnet til skape inntrykk av en statsråd som må rydde opp i feil begått av embedsverket. Far er ute av kontoret noen måneder, og må ordne opp etter uskikkelig byråkrater når han kommer tilbake.

Men her er det helt andre enn ekspedisjonssjefer og konsulenter som står bak.  Begge Lysbakkens statssekretærer, Henriette Westhrin og Kirsti Bergstø, har kommunisert og konspirert med Sosisalistisk Ungdom i lang tid for å vri penger ut av departementet. “Jeg håper du eller noen andre i BLD kan undersøke og tenke kreativt rundt dette,” skriver SU-lederen til Henriette Westrin i april 2010. Og kreativt ble det da den andre statssekretæren kom inn i bildet: «Vi i SU er i gang med å starte en egen organisasjon for feministisk selvforsvar, “Jenteforsvaret”, slik at det er lettere å søke på prosjektet,” heter det i en mail hun mottar i august 2011. Og mailene ble naturligvis ikke journalført, slik de skal. Og så sent som i forrige uke påstod Westhrin at tildelingen av penger til  “Jenteforsvaret” var behandlet i tråd med regelverket. Et regelverk hun altså selv var den første til å bryte gjennom hemmelighetskremmeriet for snart to år siden.

Hva med far selv, påtroppende SV-leder og statsråd Lysbakken? Å henvise til pappapermisjon kan sikkert skape litt sympati, men har ikke noe å gjøre med denne saken, som har røtter til lenge før permisjonen. Og da blir spørsmålet om han visste eller bare måtte ha visst hva statssekretærene hans drev med et rent teoretisk spørsmål. Det er hans egenoppnevnte politiske medarbeidere, hans feil og hans ansvar. Og han har til overmål feilinformert Stortinget da han “glemte” å nevne de ikke-journalførte mailene.

Å ta fra de rike og gi til de fattige, regnes ofte som edelt - i dette tilfellet fra den rike staten til fattige kvinnelige SU-slektninger som skal lære selvforsvar. Edlere kan det knapt bli med SV-briller. Men tyveri er det like  fullt.

PS. “ Det bør være like uakseptabelt for en velutdannet 18-åring å ikke vite hva Bohr-modellen er eller å ikke kunne regne ut integralet under en parabel, som det bør være å ikke vite hvem Lady Gaga er.” Anonym nettdebattant parkerer dannelsesdebatten. Hvem er Lady Gaga, forresten? DS

 • Arne

  Ikke første gang. Se på en lignende piruett som er beskrevet på http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=56&tekstid=5459

 • Ottar Birkeland

  If it walks like a duck, quack like a duck, it is probably a duck.

  Audun Lysbakken har noen forsøk på “men det var jo til et godt formål, så da kan det ikke være korrupt”, men det hjelper ikke. Det er klart værre om det ikke er til et godt formål, men uansett så er det noen som får penger (mine venner) på bekostning av skattebetalerere (who cares). At (mine venner) er snille mens (who cares) ikke nødvendigvis er såå snille, det bryr vi oss ikke om.

  (Vi) trenger ikke (Jenteforsvaret), vi trenger (Lysbakkenforsvaret).

  Have a (nice) (day).

  (there is no such thing as society)

 • Ottar Birkeland

  Forøvrig er integralet under en parabel (et eller annet) * x^3.

  Et eller annet er avhengig av hvilken parabel du snakker om.

  Stikk tilbake; hva er e^(pi*i)? Og er ikke det vakkert at et e, pi og i som i har så ulike “utgangspunkt” matematisk har en slik sammenheng?

 • Baard

  -1. Forstå det den som kan. Og ja, det et vakkert

 • Jaroslav Mesicek

  Det er så mange som har noe å utsette på Lysbakken og hans sekretærer. Er dere ikke klare over at han er den beste SV har. Selveste Kristin Halvorsen har utpekt han som sin efterfølger. Partiet skal snart båre han til tronen. SV har ingen bedre å stille opp med og når AP har valgt SV som sin regjeringspartner så er det naturlig at SV leverer sine beste.
  Statsminister er ikke i tvil og bekrefter at Lysbakken har hans full tillitt. Det er greit at Lysbakken begynner med små ubetydelige 150.000. Et sted må man begynne for å få erfaring. I fremtiden skal han ‘forvalte’ vesentlig større beløp, hvis SV’s plan går som tenkt. Statsminister har heller ingen betenkeligheter, og han har erfaring med beløp med mange flere nuller.
  Slapp av, det er mange som tror at Lysbakken klarer seg gjennom denne lærerik periode og blir bedre rustet for nye ministerposter i fremtiden.